Home > Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl draagt bij aan het verlagen van hoge bloeddruk.

Gezond en gevarieerd eten

Teveel verzadigde vetten en teveel zout verhogen de bloeddruk. Let daarom op dat u niet te zout en teveel verzadigde vetten eet. Onverzadigde vetten die in vis, noten en oliën zitten, zijn wel goed. Ook groente, fruit en volkoren-produkten zijn goed voor het hart en de bloedvaten.

Afvallen

Overgewicht kan leiden tot diabetes, te hoog cholesterol én tot hoge bloeddruk. Dit verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Door uw overgewicht te verminderen, verkleint u de kans op hart- en vaatziekten.

Regelmatig bewegen

Regelmatig bewegen is goed om af te vallen (zie hierboven), maar verbetert ook uw algehele lichamelijke conditie. Iedere dag een halfuur redelijk tot flink bewegen is ook al goed. Pak niet meteen de auto voor een kort ritje, maar ga lopen of fietsen. Daarnaast is traplopen ook goed. De lift duurt vaak nog langer ook.

Stoppen met roken

Roken is echt nergens goed voor en al helemaal niet voor uw bloedvaten. Ook verhoogt roken sterk de kans op een hartaanval of beroerte (herseninfarct). Aderverkalking (atherosclerose) wordt ook versneld door roken.

Voorkom stress

Stress en spanning verhogen de bloeddruk. Zorg dus voor afwisseling van de werkdruk door te gaan sporten of gezellig te ontspannen met familie of vrienden ’s avonds of in het weekend. Let wel op dat u weer niet teveel alcohol drinkt (ongezonde leefstijl) bij het ontspannen.