Home > Onderzoek na een beroerte

Onderzoek na een beroerte

Tijdens de acute fase van de behandeling van een beroerte, wordt er o.a. onderzoek gedaan naar de oorzaak van de beroerte en naar de beschadigingen in de hersenen. Onderstaand enkele mogelijke onderzoeken.

CT-scan
Bij een CT-scan worden er röntgenfoto’s van het hoofd gemaakt, waarbij het hoofd in plakjes wordt gescand. Het onderzoek duurt slechts 10 minuten en kan vaak bloedvaten zichtbaar maken en meer vertellen over de oorzaak van de beroerte.

Bloedvatkatheterisatie
Ter hoogte van de lies kan een heel dun en soepel buisje ín de slagader gebracht worden. Vervolgens wordt dit dunne buisje de slagader ingeschoven om uiteindelijk in de halsslagader terecht te komen. De halsslagader vervoert het zuurstofrijke bloed vanuit het hart naar de hersenen. Door het buisje kan contrastvloeistof in de halsslagader gespoten worden. Op een röntgenfoto kan de contrastvloeistof in de slagader zichtbaar worden gemaakt. Zit er ergens in een bloedvat geen contrastvloeistof, dan is dat stukje dichtgeslibt of afgesloten. Middels bloedvatkatheterisatie kan de ernst van een vernauwing in de halsslagader zichtbaar worden gemaakt.

Duplex
Bij het duplex-onderzoek, worden middels geluidsgolven de bloedvaten in de hals en hersenen in kaart gebracht en afgebeeld. Hierop kunnen vernauwingen in bloedvaten zichtbaar worden gemaakt. Aan de hand van het Duplex-onderzoek, kan er weer bloedvatkatheterisatie worden toegepast (zie hierboven).

ECG (elektrocardiogram)
Bloedstolsels die een beroerte veroorzaken, kunnen uit het hart komen. Als het hart fibrilleert (onregelmatig en snel klopt), kunnen er bloedstolsels in het hart ontstaan. Deze kunnen los schieten en in de hersenen terecht komen. Na een beroerte wordt er daarom een hartfilmpje gemaakt, om eventuele afwijkingen aan het hart of het kloppen van het hart zichtbaar te maken.

Voor het maken van een hartfilmpje, worden plakkers op armen, benen en borst aangebracht. Deze meten het elektrische stroomverloop in het hart. Eventueel moet er over een langere periode een hartfilmpje gemaakt worden en dan krijgt u een opname-apparaat mee naar huis dat over een periode van 24 uur het hartritme vastlegt. Dit heet Holterregistratie.

MRI-scan
De MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is vergelijkbaar met de CT-scan, maar is een stuk nauwkeuriger. Niet in elk ziekenhuis kan dit onderzoek uitgevoerd worden, maar meestal is alleen een CT-scan voldoende. Tijdens het MRI onderzoek, dat wel een half uur kan duren, moet u volledig stil liggen.